понеделник, 13 юли 2009 г.

СТАРЦИ РАЗБОЙНИЦИ


В последните години се утвърди своего рода традиция в България да концертират групи, които са преминали зенита на кариерата си някъде преди 15-20 години.
Типичен пример са концертите в Каварна, през което градче минаха такива рок-динозарзи (но не вкаменелости!) като Ronnie James Dio, Alice Cooper, Deep Purple, Whitesnake, Scorpions...
Но думата ми е за следното: Въпреки изминалото време и позастарелите им фенове мощта на изпълненията на тези групи е невероятна! Малко нови групи могат да изнесат такова уникално шоу като 5 часовия концерт на Manowar. Не ми се струва вероятно и някоя много модерна група или изпълнител да запълни така стадион Локомотив както Black Sabbath през 2005...
Същата емоция изживях и на тазгодишния Kaliakra Rock Fest в Каварна на концерта на Scorpions. Всички се убедиха, че възрастта няма значение, талантът и енергията - те имат значение! След AC/DC по-рано, този концерт запълни моята картина за рок-година 2009.
Не зная дали причината за уникалните пърформанси на старите групи е рутината и професионално шлифованото през годините шоу (още повече, сега музиканите спазват много по-здравословен режим предвид възрастта си и почти няма вероятност да излязат на сцената пияни като кирки) или еуфорията от наистина ентусиазираният прием от нашите фенове, но тези старчета не отстъпват по никакъв начин на своите по-млади колеги.
Жалко е, че по-рано или по-късно за повечето групи, които обичам, шоуто ще свърши,но докато те имат сили да излизат на сцената, аз ще съм долу и ще крещя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар